wtorek, 4 lutego 2014

Inspiracja obiadowa: „Risotto” ze szpinakiem

Dziś zapragnęłam małej odmiany, dlatego postanowiłam wyczarować sobie „risotto”. Nie bez powodu biorę tę nazwę w cudzysłów, ponieważ prawdziwe, włoskie risotto przygotowuje się ze specjalnie przeznaczonego do tego ryżu, ja natomiast użyłam zwykłego, białego, sypkiego ryżu.
Powoduje to, że potrawa nie ma tego oryginalnego wyglądu i smaku, ale mimo to jest porównywalnie pyszna i rozpływająca się w ustach. Możnaby rzec- niebo w gębie!


„Risotto” ze szpinakiem





Składniki:

  • 100g zwykłego, białego ryżu (z torebki)
  • 300g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • bulion warzywny- ok.400ml
  • ok. 70g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku


Wykonanie:


Szpinak rozmrozić w osobnym garnku, dodać łyżkę masła, łyżkę jogurtu naturalnego, starty ząbek czosnku i gotować, aż do odparowania wody (szpinak musi być gęsty).





W tym samym czasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekam,pomidora kroję w kostkę, następnie wrzucam na patelnię i smażę aż do zezłocenia cebuli:






 Dodaję ryż ( wcześniej obgotowany dosłownie minutę w wodzie), mieszam i dolewam po trochu bulionu warzywnego tak, by ryż wchłonął całą ciecz (cały czas mieszając).







 Gdy ryż wchłonie już cały bulion, na patelnię wykładam przegotowany szpinak, dodaję drobno pokrojony ser żółty i mieszam, podgrzewając wszystko razem jeszcze przez kilka minut, aż ser się cudownie rozpuści i będzie się lekko ciągnął.




Gotowe risotto doprawiam do smaku zmielonym kolorowym pieprzem.









Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz