piątek, 7 lutego 2014

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Dziś nadszedł czas na mini- bułeczki drożdżowe z kruszonką i cząstkami jabłka oprószonego cynamonem. Pyszne, mięciutkie, puszyste. Wszystkim domownikom smakowały. Zdecydowanie godne są polecenia!




Bułeczki drożdżowe z jabłkami




Składniki:
  • ok. 4 szklanki mąki pszennej 
  • 20 g drożdży świeżych 
  • 250-270 ml letniego mleka 
  • 1 jajko 
  • 1/3 kostki masła 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 3 jabłka
  • cynamon


kruszonka:
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki mąki

  PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: świeże, pokruszone drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 minut.


 Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (na początek dajemy 3 szklanki przesianej przez sito mąki, a w razie konieczności dosypujemy)
i dodajemy do nich zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne, odchodzące od dłoni. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 




Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe cząstki, oblepiamy nimi kawałki jabłka oprószonego cynamonem i formujemy kulki.
Blachę smarujemy tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia) i układamy bułeczki, jedna obok drugiej.

Przygotowujemy kruszonkę: z mąki, margaryny i cukru zagniatamy ciasto na kruszonkę, którą następnie posypujemy posmarowane uprzednio odrobiną roztopionego masła bułeczki. 




Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.




Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Po 5- 10 minutach wyjmujemy bułeczki z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



1 komentarz:

  1. Nie znoszę wyrabiać ciacha drożdżowego, ale kurde, patrzę na zdjęcia - i chyba jednak przemogę się do wysiłku :D
    Dzięki za podzielenie się z nami tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń