Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Składniki:
- ok. 4 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 250-270 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 jabłka
- cynamon
kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: świeże, pokruszone drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 minut.
Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (na początek dajemy 3 szklanki przesianej przez sito mąki, a w razie konieczności dosypujemy)
i dodajemy do nich zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne, odchodzące od dłoni. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe cząstki, oblepiamy nimi kawałki jabłka oprószonego cynamonem i formujemy kulki.
Blachę smarujemy tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia) i układamy bułeczki, jedna obok drugiej.
Przygotowujemy kruszonkę: z mąki, margaryny i cukru zagniatamy ciasto na kruszonkę, którą następnie posypujemy posmarowane uprzednio odrobiną roztopionego masła bułeczki.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Po 5- 10 minutach wyjmujemy bułeczki z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Po 5- 10 minutach wyjmujemy bułeczki z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Nie znoszę wyrabiać ciacha drożdżowego, ale kurde, patrzę na zdjęcia - i chyba jednak przemogę się do wysiłku :D
OdpowiedzUsuńDzięki za podzielenie się z nami tym przepisem!