Poniżej przepis na to wyjątkowe danie.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i piersią drobiową
Składniki:
- makaron Lubella Pełne Ziarno świderki (400g)
- szpinak mrożony rozdrobniony (400g)
- ser mozarella tarty (200g)
- pierś drobiowa
- 4 łyżki śmietany 12%
- łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- przyprawy do drobiu
- czosnek granulowany
- przyprawa typu Vegeta/warzywko
- pieprz
Wykonanie:
Na wrzącą, osoloną wodę wrzucamy makaron, gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu; ugotowany makaron odcedzamy.W tym czasie pierś drobiową kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawie do drobiu i smażymy na 1 łyżce oleju słonecznikowego.
W osobnym garnku stapiamy 1 łyżeczkę masła i wrzucamy zamrożony szpinak, dusimy aż do rozmrożenia. Doprawiamy do smaku Vegetą, pieprzem, czosnkiem. Po całkowitym rozmrożeniu się naszego szpinaku dodajemy 4 łyżki śmietany 12% i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
W naczyniu żaroodpornym układamy nasze przygotowane składniki warstwami: makaron/ mięso/ szpinak/ ser mozarella/ makaron/ mięso/ szpinak/ ser mozarella
Zapiekamy nasze danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25- 30 minut.
Gotowe!
Wszystko zalezy od gęstości ciasta... Jeśli ciasto, które przyszykujesz na chleb będzie twarde i zbite to po upieczeniu chleb też taki będzie (mi to nie przeszkadza). Natomiast jeśli zrobisz ciasto rzadsze (ale nie przesadzajmy) to po upieczeniu będzie bardziej puszysty :) (zauważyłam też, że po wyrosnięciu ciato robi się nieco rzadsze)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, mniam!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię taką zapiekankę. <3 Uwielbiam szpinak.
OdpowiedzUsuńJa poproszę bez szynki :)
OdpowiedzUsuń